czwartek, 5 grudnia 2013

Wigilijne przepisy.

Z racji, iż część z Was pytała mnie o przepisy do potraw wigilijnych, postanowiłam zrobić oddzielny wpis.   Przy okazji w przyszłym roku będę wiedziała, gdzie tego szukać. :)
Zacznę od początku swojej listy. Szczerze mówiąc, nie pamiętam  skąd brałam przepisy, ponieważ miałam je wklejone do oddzielnego dokumentu w wordzie. Część jest z zeszytu mojej mamy, część od znajomych, część to moja inwencja twórcza, a część z przestrzeni internetowej . :)
Nie sądziłam, że dania, które w większości robię na oko i na pamięć będzie tak trudno ubrać w słowa i przeliczyć na konkretną miarę. :) No,ale już są ...
Tymczasem obmyślam menu świąteczne. :))
1. Karp po polsku.
Składniki:
* 1 mały karp, około 1 kg,

* sól,

* 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę,

* 1 duża cytryna,

* 1 woreczek kaszy perłowej,

* 1 średnia cebula,

* 1 łyżka oleju,
 
* pieprz,
* 2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku,

* 1 ugotowana marchew, drobno pokrojona,

* 1 mały, ugotowany seler, drobno pokrojony,

* parę wykałaczek

Przygotowanie: 
Karpia dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, rozciąć od ogona i wypatroszyć. Oskrobać z łusek i znowu dokładnie spłukać rybę pod bieżącą wodą, osuszyć.Natrzeć rybę z zewnątrz i wewnątrz solą i wyciśniętym czosnkiem.Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry i włożyć do karpia. (Tak zamarynowaną rybę zostawić na noc w lodówce.) Kaszę ugotować na sypko, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać pieprz i suszone pomidory.Cebulę dodać do przestudzonej kaszy, dodać drobno pokrojoną marchew i seler. Farsz dokładnie wymieszać i ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Z karpia wyjąć cytryny i nałożyć ciasno farsz. Zabezpieczyć farsz w karpiu 'zaszywając' brzuch ryby wykałaczkami. Rybę piec w płaskim naczyniu żaroodpornym około 45 minut.
2. Pierogi z kapustą i grzybami.
 Ciasto :
* 1 kg mąki,
* 2 jaja,
* szczypta soli,
* gorąca woda wymieszana z mlekiem (aż do momentu sklejenia składników)
Mąkę usypać w kopczyk na stolnicy, zrobić wgłębienie, wbić do niego jajka i wyrabiać,  dodając stopniowo wodę z mlekiem. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie należy podzielić je na 3  części. Wyjąć jedną część i rozwałkować. Pozostałe części przykryć pod ściereczką, aby nie obsychało. Z rozwałkowanej części wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać.
Farsz:
* kapusta kiszona,
* grzyby, ( ja używam zawsze mrożonych, które były wcześniej gotowane)
* sól,
* pieprz,
* cebula,
Kapustę gotujemy (45-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.  Studzimy.Cebulę obieramy, siekamy drobno i smażymy na maśle aż się zeszkli.
Ostudzoną kapustę dokładnie odciskamy z płynu i siekamy. Grzyby  i  kapustę kroimy.  Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
W garnku 5-litrowym zagotować wodę z łyżką soli i 3 łyżkami oleju. Pierogi wrzucać do gotującej się wody. ( Około 15 na jeden raz). Od momentu wypłynięcia pierogów, gotować 2-3 minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerze,  podawać z usmażoną cebulką. 
3.  Krokiety z kapustą, grzybami i żółtym serem.
Ciasto naleśnikowe:
* 4 jaja,
* 2 szklanki mąki,
* szklanka mleka,
* szklanka wody gazowanej,
* olej,
* szczypta soli,
* szczypta cukru
Jajka, cukier, sól, mleko wymieszać. Dodać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto.Usmażyć.
Farsz: 
Farsz do krokietów można przygotowywać jak do pierogów.  Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na każdym naleśniku kładziemy farsz, posypujemy serem, zawijamy, obtaczamy w jajku i tartej bułce. Smaży na złoty kolor.
4. Barszczyk czerwony z uszkami. 
 (Składniki na 6–8 porcji)
* 5–6 buraków,
* pęczek włoszczyzny,
* 3 łyżki koncentratu barszczu,
* listek laurowy,
* po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu,
* mała cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* majeranek,
* olej,
* cukier,
* sól,
* pieprz,
Uszka:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 6 dag suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżka posiekanej natki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Buraki ugotuj w łupinach, odcedź, obierz, zetrzyj. Grzyby na uszka opłucz, zalej wrzątkiem, mocz kilka godzin. Następnie ugotuj do miękkości. Wyjmij z wywaru, a ten zachowaj.
2. Buraki i włoszczyznę umieść w garnku, zalej 2 l wody. Posól, dodaj ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Ugotuj wywar. Przecedź. Dodaj koncentrat, wywar z grzybów, roztarty czosnek, majeranek oraz podsmażoną na oleju posiekaną cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
3. Grzyby na uszka posiekaj i podsmaż na oleju razem z posiekaną cebulą. Wymieszaj z rodzynkami, posiekanymi orzechami, jajkiem i natką. Dopraw solą i pieprzem.
4. Do mąki dolej taką ilość ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Wyrób. Ciasto cienko rozwałkuj. Kieliszkiem wykrawaj małe kółeczka. Na każde nakładaj porcję farszu, składaj na pół, mocno zalepiaj brzegi formując pierożki. Zlepiaj ich przeciwległe końce, aby powstawały uszka. Gotuj w posolonym wrzątku 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z barszczem.

5. Kotleciki rybne po kaszubsku.  ( ok. 8 średnic kotletów)

* ryba ugotowana na parze ( dorsz lub inna)
* 3 szklanki puree ziemniaczane,
* 3 łyżki masła,
* 2 jaja,
* 1 szklanka bułki tartej,
* papryka w proszku, sól, pieprz,
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i na 2 godziny wstawiamy je do lodówki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
6. Sałatka jarzynowa.
* ugotowane marchewki, 
* ugotowane ziemniaki,
* ugotowane pietruszki, 
* mały ugotowany seler, 
* ogórki kiszone, 
* cebula, 
* jajka na twardo, 
* jabłko,
* puszka groszku konserwowego lub kukurydzy, 
* majonez,   
* sól, 
* pieprz, 
* musztarda,
 Pokroić w równą kostkę marchewki, pietruszki, ziemniaki, jajka, jabłka, cebulę, ogórki i seler. Ogórki wycisnąć z soku.  Dodać odsączony groszek z puszki. Połączyć składniki majonezem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły.
7. Śledzie w oleju.
 * 0,5  kg matiasów,
* 2 średnie cebule,
* 4 liście laurowe,
* 8 kulek ziela angielskiego,
* pieprz mielony,
* szklanka oleju roślinnego,
* woda lub mleko do ewentualnego namaczania śledzi.
Najpierw należy posmakować matiasów, żeby sprawdzić stopień słoności  w zależności czy trzeba je moczyć czy nie. Jeśli są za słone należy wymoczyć je  w zimnej wodzie. Jeśli filety mają być delikatne można moczyć je w mleku.
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Śledzie pokroić  na mniejsze kawałki. Następnie warstwowo przekładać śledzie cebulą, podsypując zielem angielskim, liściem laurowym i odrobiną pieprzu.
Całość należy zalać olejem i odstawić na kilka godzin.
8. Śledzie w pomidorowej zalewie.
 * 10 płatów matiasów,
* 2 cebule,
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 2 łyżki octu,
* 3 łyżki oleju,
* 1,5 łyżki cukru,
* 3 liście laurowe,
* 5 ziarenek czarnego pieprzu,
* 5 ziarenek ziela angielskiego,
* 4 łyżki wody
 Śledzie moczyć 12 godzin, następnie pokroić w słupki.
Cebule pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Kolejno dodawać pozostałe składniki. Wymieszać  i  zagotować. Gorącą zalewą zalać śledzie. Podawać na zimno.
9. Ryba w occie.
 * ryba  (najczęściej używamy ryb z naszego Drużna, ale świetnie sprawdzą się świeże śledzie lub  mrożony mintaj),
* sól,
*mąka (do panierowania),
* olej (do smażenia),
Zalewa octowa:
*1 szklanka octu,
* 4,5 szklanki wody,
* 2-3 liście laurowe,
*ziarenka czarnego pieprzu,
*ziarenka ziela angielskiego,
* szczypta soli,
* 3 duże cebule, 
Sposób przygotowania:
Rybę posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Następnie przełożyć je do naczynia, aby ostygły.
Cebulę pokroić w talarki. W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami. Na koniec dorzucić cebulę i gotować jeszcze chwilę. Gotową zalewę przelać do naczynia z rybami i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kilka godzin w chłodne miejsce.
10. Ryba po japońsku.
Składniki :
* 1 kg filetów,
* 1 słoik ogórków konserwowych,
* 1 słoik papryki konserwowej,
* 2 cebule,
Panierka:
* 2 jaja,
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka wody,
* 2 łyżki wegety,
Sos:
* 2 szklanki wody,
* 2 łyżki cukru,
* 2 łyżki koncentratu,
* 2 łyżki ketchupu pikantnego,
* 1/4 szklanki oleju,
przyprawy
Ryby rozmrozić (inaczej panierka odpadnie), ew. przyprawić. Warzywa pokroić w kostkę.
Ze składników przygotować bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Opanierować rybę, usmażyć na oleju.
Z podanych składników przygotować sos - wszystko zagotować, a następnie jeszcze trzymać na wolnym ogniu przez 5 minut. W misce układać warstwami rybę i warzywa. Wszystko zalać gorącym sosem. Zostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno.
11.Postna kapusta z grzybami.
Składniki:
* 1 kg kiszonej kapusty,
* 1 duża cebula,
* 3 garści suszonych grzybów,
* cała woda po namaczaniu grzybów,
* 6 liści laurowych,
* 10 kulek ziela angielskiego,
* sól, pieprz,
* olej lub masło do smażenia,

Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać gorącą wodą co najmniej na jedną godzinę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsza kawałki (posmakujcie czy nie jest zbyt kwaśna jeśli tak – przepłuczcie ją wodą – do smaku). Powinna być delikatnie kwaśna. Cebulą pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć delikatnie na maśle lub oleju.
Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Na patelnię dorzucić kapustę i delikatnie podsmażać około 10 minut dolewając w razie potrzeby wody. Grzyby pokroić i dorzucić na patelnię. Dusić kapustę powoli podlewając wodą po moczeniu suszonych grzybów – to w niej zaklęty jest cały smak. Jeśli kapusta jest świeża cała procedura nie powinna trwać dłużej niż 1,5 godziny – dusimy powoli aż do miękkości.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
12.Paszteciki. < pozycja zmieniona :))
 Składniki (na ok. 40 szt.):
Ciasto:
* 4 szklanki mąki pszennej,
* 250g margaryny,
* 60g drożdży,
* 2 łyżki cukru,
* 2 jajka,
* szczypta soli
Farsz:
* 500g kapusty kiszonej,
* 500g pieczarek,
* 2 cebule,
* sól i pieprz.
Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30min.
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, doprawić. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na 5cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15min. w temp. 180ºC. Podawać same lub z barszczem.

10 komentarzy:

  1. O kurka!
    Ja już wiem co zrobię, listy zakupów jeszcze nie mam, bo jakoś to dla mnie za wcześnie ;)
    Przepis na uszka - ciekawy farsz, rodzynki, orzechy, nie jadłam nigdy.
    U mnie pierogi już gotowe:
    z kaszą gryczaną + cebulka + borowiki
    kaszą jaglaną, cebulka, borowiki
    z samymi grzybami (tutaj pomieszałam pieczarki z podgrzybkami i cebulką)
    uszka też gotowe ;)
    no i pracuję nad farszem do ostatnich pierogów: z kapustą i grzybami, ale tutaj farsz będę dusiła 3 dni (nowy przepis) ;)
    czyli na dziś mam 80 pierożków! Hurraaaaa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uszka rzeczywiście mają inny smak, dzięki przede wszystkim rodzynkom, jednak w tym roku zrobię te tradycyjne z kapustą i grzybami. :)
      O matko! Podziwiam. :))
      Ja zazwyczaj lepię 23-go rudnia hurtowe ilości. :)
      Ten duszony farsz mnie ciekawi, liczę na przepis. :))
      Uściski! :)

      Usuń
  2. Mniami! Dzięki kochana za te przepisy. I ja będę wiedziała gdzie zerknąć za rok. Bo w tym roku jeszcze u mamusi na wikcie wigilijnym, ale w przyszłym roku już samodzielnie :D Chociaż kuszą mnie te paszteciki bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, nie za dobrze Ci? :D
      W takim razie za rok może ja od Ciebie się czegoś nauczę. :))
      Paszteciki jak przystawka, robimy je też na Sylwestra. :))

      Usuń
  3. Podziwiam za ten wpis, widać, że włożyłaś w to pracę. Bardzo przypadła mi do gustu zwłaszcza ta ryba po japońsku, muszę się zmusić i ruszyć dupę ;) Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryba wymiata! :)
      Moja nowa najulubieńsza potrawa!
      Polecam :))

      Usuń
  4. O matko i córko jakie pysznoooooości:)))ale się napracowałaś przy tych wpisach ,rybę po japońsku miałam okazję skosztować u sąsiadki i bardzo mi smakowała .Dziękuję za te przepisy ,bo i mnie się przydadzą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakiego oleju używasz do śledzi? Słyszłam co nieco o smaku oleju rydzowego komponującego się ze śledziami, ale ja zawsze używałam oleju rzepakowego (bezsmakowego) i trochę się boję odejść od tej klasyki :) Poza tym nie wiem czy warto, w końcu rzepakowy jest najzdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używałam rzepakowego, za radą mojego taty, więc chyba ciężko byłoby mi to zmienić. :))

      Usuń