czwartek, 31 stycznia 2013

Kruche rogaliki z powidłami.

Składniki ( ok 40 rogalików ) :
* 50 dag drożdży,
* 1 łyżeczka cukru,
* 3 łyżki śmietany,
* 250 g masła,
* 0,5 kg mąki,
* 2 jaja,
* szczypta soli,
* 3 łyżkki cukru,
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
* powidła,

Sposób przygotowania :
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i 3 łyżkami śmietany.
Mąkę przesiać , dodać margarynę, jaja, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wszystkie składniki wraz z utartymi drożdżami zagnieść aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na 2 kule, włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować,  pokroić na  paski o szerokości około 12 cm. Następnie każdy z pasków podzielić na trójkąty.
Na każdym z trójkątów należy położyć łyżeczkę powideł. Zawinąć tak, aby powstał rogalik.
Włożyć do piekarnika i piec w temeraturze 180 stopni przez około 20 minut.
Po wyłożeniu odstawić do wystygnięcia.
Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
SMACZNEGO!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz