sobota, 19 maja 2012

Ale pycha!


Dzisiaj na słodko!
Macie ochotę na coś słodkiego , coś, co zrobicie sami?
Nic prostszego!  
Kruche babeczki będą idealne!
To, co znajdzie się w środku zależy od Was.
Pomysłów jest mnóstwo na Internecie, a jeszcze więcej możecie sami stworzyć.
Ja zrobiłam z kremem, owocami i galaretką, co widać na załączonym zdjęciu. :)
Aleee  jeżeli, ktoś ma ochotę na coś słonego , to wystarczy nie dodawać cukru i zrobić babeczki na słono, np. z pastą jajeczną.
Przepis na ciasto kruche :
( z tej porcji wyszło około 40 babeczek)
* 225 g masła ,
* 3 szklanki mąki,
* 1 szklanka cukru pudru,
* 3 żółtka,
Wszystkie składniki ugniatamy, kiedy powstanie jednolita masa , formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki i czekamy ok. 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować sobie foremki  smarując je masłem.
 Po upłwie30 minut wałkujemy ciasto na stolnicy i nakładamy je do foremek.
Nie zapomnijmy o nakłuciu ciasta widelcem, zapobiegnie to wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Pieczemy  w temperaturze ok. 180 stopni.
Czas to 10 minut, ale warto zerkać, bo czasami babeczki zarumienią się znacznie szybciej.
Po wystygnięciu możemy ozdabiać babeczki.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz