piątek, 13 kwietnia 2012

Palce lizać! ;)

Po dość długiej nieobecności wracam z przepisem na pyszny sernik, który  zrobiłam na święta. ;)
Poniżej umieszczam przepis :
Ciasto kruche :
* 1 kostka margaryny ( 250g. ),
* 3 szklanki mąki,
* 3 żółtka,
* 1/2 szkl. cukru,
*1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 cukier waniliowy,
* 3 łyżki kakao,
składniki posiekać nożem. Podzielić na 2 części. Owinąć w folię śniadaniową i włożyć do zamrażarki na ok 1 godzinę.
Masa twarogowa :
* 1 kg twarogu,
*  10 jajek,
* 1 i 1/2  szkl. cukru,
* 1 budyń,
Żółtka ucierać z cukrem, dodać  przemielony ( 2-krotnie) twaróg  i budyń. Białka ubić ( dodając szczyptę soli i szczyptę mąki ziemniaczanej na koniec) i dodać do masy.
Jeżeli ktoś jest zwolennikiem rodzynek ( tak jak ja ;) ) jak najbardziej wskazane jest dodanie do masy.
Wcześniej lepiej je wyparzyć w gorącej wodzie, a następnie obtoczyć w mące, by nie opadały  na dół.
Blaszkę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, zetrzeć 1 część ciasta na tarce, wlać masę twarogową, a następnie podpiec w piekarniku przez ok 10 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć ciasto, zetrzeć 2 część i piec   około  45 minut   w 170 st. ( najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest dopieczone)
Przepis jest prosty, więc na pewno nie będzie problemów z wykonaniem.
(Zamieściłam zdjęcie ( znalezione w sieci) jak powinno wyglądać.)

P.S Oczywiście ciasto zrobiłam, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, tak szybko znikło z blachy. ;)
Czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam! ;)

1 komentarz:

  1. mhmmmm brzmi i wygląda smakowicie...
    Normalnie obowiązkowo muszę upiec ten serniczek :D
    Może nawet w ten weekend, kto wie? :D

    OdpowiedzUsuń